CLNR

LOGO CNLR_RO_WHITE

CLNR publică un manual despre intersecționalitate

„Prin conștientizarea intersecționalității, putem recunoaște și înțelege mai bine diferențele dintre noi” – scria Kimberlé Crenshaw în articolul în 1991.

De câțiva ani, tot mai multe voci din societatea civilă ridică problema intersecționalității – atât prin traininguri, lobby legislativ, cât și prin dezbateri tematice, și iată de curând a fost publicat și un manual pe intersecționalitate, scris de Emanuela Ignățoiu-Sora, Jonathan Mastellari, Roxana Oprea și Marjaana Toiviainen – un efort colaborativ în cadrul proiectului Intersect Voices în Europa – combaterea discriminării împotriva femeilor rome.

Abordarea intersecțională este fundamentală în domenii ca asistența socială, pentru a permite o mai bună înțelegere a complexității inechității, oferind răspunsuri și potențiale soluții care iau în considerare toate identitățile și nevoile specifice ale persoanei care primește sprijin.

Astfel, manualul își propune să ofere un set comprehensiv de instrumente diferitelor părți implicate în ceea ce privește intersecționalitatea și, în sens mai larg, discriminarea. Cuprinde trei capitole: Cunoaște faptele! (capitolul 1), Luptă împotriva discriminării! (capitolul 2); Fii un aliat! (capitolul 3).

Dacă în primul capitol veți avea o perspectivă sociologică asupra discriminării: de la concepte precum profilarea etnică și rasială, la exemple de situații în care poate avea loc discriminarea (sănătate, educație, piața muncii), ilustrate prin testimoniale extrem de emoționate, culese de Carmen Gheorghe și Cristina Mocanu în studiul sociologic realizat în cadrul proiectului, al doilea capitol, Luptă împotriva discriminării!, încearcă să răspundă la întrebarea „Cum să luptăm împotriva discriminării?” prin prezentarea unui scurt istoric al protestelor și mișcărilor sociale, prin examinarea legislației principale din spațiul european în domeniu și prin oferirea unor pași concreți pentru ca o persoană discriminată să poată depune o plângere în trei țări: Finlanda, Italia și România. Acest al doilea capitol are la bază un studiu juridic comparativ realizat de Emanuela Ignățoiu-Sora, Barbara Giovanna Bello, Heidi Lempiö, Anca Enache, și coordonat de Adriana Iordache.

Ultimul capitol, Fii un aliat!a se axează pe munca importantă pe care ONG-urile o desfășoară pentru combaterea discriminării intersecționale. În acest capitol, veți descoperi câteva dintre ONG-urile care lucrează cu o perspectivă intersecțională, veți afla mai multe despre cele 10 aspecte care trebuie luate în considerare de un aliat cu privilegii și puteți evalua gradul de diversitate al organizației dumneavoastră cu ajutorul unei liste de verificare privind intersecționalitatea.

Manualul se încheie cu o parte practică care conține 6 activități, o bibliografie și o listă de lecturi aprofundate. După cum veți putea observa parcurgând acest manual, abordarea este practică, cu sfaturi palpabile și informații concrete, obiectivul fiind utilizarea intersecționalității ca instrument eficient pentru combaterea discriminării și pentru promovarea complexității și diversității.

Manualul poate fi accesat aici (engleză) și aici (română).

Proiectul Intersect Voices în Europa este implementat de CLNR în parteneriat cu Helsinki Deaconess Institute (Finlanda) ‚ coordonator, Romni Onlus (Italia) și Asociaţia E-Romnja, și finanțat de Comisia Europeană, prin Programul „Drepturi, egalitate și cetățenie” (REC).