Tot mai multe companii aduc modificări în activitățile pe care le desfășoară, pentru ca impactul asupra mediului înconjurător să fie unul pozitiv, sau cât mai redus, iar contribuția la dezvoltarea socială să fie una ridicată. Astfel, ele își doresc să devină companii sustenabile, prietenoase cu mediul și responsabile social. Achizițiile sociale și de mediu reprezintă unul din instrumentele de implementare a acestor obiective, de creștere a vizibilității activității în comunitate și în societate. Nu în ultimul rând, ele aduc un mare câștig la capitolul imagine.
Printre prioritățile Uniunii Europene se regăsește și promovarea achizițiilor responsabile, care să contribuie la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Directiva 2014/95/UE, care solicită întreprinderilor și grupurilor mari, să ofere anual informații privind aspectele de mediu, aspectele sociale și de personal, determină companiile să își analizeze activitățile din perspectiva impactului social și de mediu, și să acționeze în consecință. În cazul mediului, directiva este completată de un întreg cadru legislativ care trebuie respectat de companii și alte tipuri de organizații.
Conform Raportul de politică publică: Achiziții cu impact social și de mediu, la nivelul țării noastre, companiile au introdus deja criterii de evaluare legate de mediu, de transparență sau sociale în alegerea furnizorilor lor. Sunt aplicate o serie de criterii printre care existența ISO, riscurile de mediu, riscurile privind sănătatea angajaților, caracterul reciclabil al produselor, modalitățile de transport, respectarea drepturilor omului, raportul de angajați femei vs. bărbați, numărul de angajați cu dizabilități sau din categorii vulnerabile.
Prin proiectul Achiziții cu impact social și de mediu, dorim să contribuim la dezvoltarea acestui tip de achiziții în România. Tocmai de aceea, în cadrul evenimentului Achiziții sustenabile, invităm experții în achiziții, reprezentanți CSR și dezvoltare sustenabilă din cadrul companiilor, la un dialog deschis despre rolul acestor tipuri de achiziții la dezvoltarea sustenabilă a mediului de afaceri și a societății.
Evenimentul are loc joi, 12 mai, în intervalul 8.30-11.30, la sediul Ernst & Young (Bd. Ion Mihalache Bulevardul Ion Mihalache 15-17). Întrucât participarea se face pe bază de invitație, vă rugăm să ne contactați în prealabil, la adresa cristina.rotaru@clnr.ro.
Proiectul Achiziții cu impact social și de mediu este derulat de Asociația Centrul pentru Legislație Nonprofit în parteneriat cu Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj și Asociația Ateliere fără Frontiere cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. „Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”.